utorok 11. júna 2013

Aj počítač potrebuje hygienu


To že váš počítač štartuje a pracuje príliš pomaly si zväčša uvedomujete vtedy, ak potrebujete súrne čosi spraviť a reštart po páde systému trvá neuveriteľne dlho. Podobná situácia nastáva ak zapnete notebook v teréne. Čakanie sa zdá byť nekonečné a „mrznutie počítača“ čoraz častejšie.  

Prečo je tomu tak?  
Tak ako všetko ostatné aj systém vo Vašom počítači potrebuje pravidelnú starostlivosť a niekedy dokonca aj "veľké upratovanie". Dobre spravovaný a udržiavaný systém dosahuje oveľa väčšiu stabilitu  i výkon ako systém zanedbávaný. Pri bežnej prevádzke počítača vzniká množstvo neviditeľného "odpadu", ktorý znečisťuje a spomaľuje operačný systém. Najviac odpadu vzniká pri neodbornej inštalácii programov  a hier, ale tiež pri "zaseknutí" či zlom vypnutí. Počítač tak musí prekonávať stále väčšie množstvo prekážok až pohľadu užívateľa sa výrazne spomaľuje.
Veľa užívateľov si základnú údržbu operačného systému, antivírovú antispyware  antimailware kontrolu vie spraviť. Často však pri tom zabúdajú na podstatnú vec : prach v počítači a jeho znížený chladiaci výkon.

Pri sebamenšom náznaku spomalenia počítača navrhujú a následne i vykonajú prečistenie systému od nazbieraného balastu, vykonajú prečistenie registrov, defragmentáciu atď. Veľakrát to značne pomôže zvýšiť výkon pomalého počitača hlavne pokiaľ tieto činnosti neboli s PC vykonávane vôbec. Po zistení a náznakoch spomalenej činnosti Vášho počítača by však prvým Vaším krokom malo byť skontrolovanie chladiaceho výkonu počítača, nakoľko jedným z podstatných faktorov ovplyvňujúcich životnosť PC komponentov je znečistenie vnútra počítača prachom.

 

Keď to trochu preženieme, mohli by sme povedať, že počítačová skrinka je ako malý vysávač. Je v nej prietok vzduchu, ktorý z prednej časti skrinky a trochu z boku skrinky vzduch nasáva, preženie ho vnútrom skrinky a v zadnej časti ho vyženie von. Tento vzduch obsahuje čiastočky prachu, ktoré sa postupne usadzujú na komponentoch, pasívnych častiach chladičov a ventilátoroch.

 

Najrýchlejším spôsobom ako zistiť zanesenie chladiacich časti PC prachom, je skontrolovať teplotu, hlavne procesora, a diskov, teplotu zdroja. K tomu je veľmi vhodný free program SPEEDFAN.


SpeedFan je utilita monitorujúca rýchlosť ventilátorov, teplotu a apätie komponentov počítačov s chipsetmi podporujúcimi monitorovania hardware. SpeedFan takisto umožňuje sledovanie teploty procesora pevných diskov s podporou SMART a reguláciu otáčok ventilátorov ak to umožňuje sensor chip.

Pokiaľ ste Váš počítač dlho nečistili od prachu, výsledné teploty zosnímané týmto programom Vás môžu doslova zaraziť, ako na uvedenom obrázku. V prípade, že sa takýto PC nevyčistí od mechanických nečistôt, je len otázkou času, kedy dôjde k mechanickému poškodeniu pc komponenta, o rapídne spomalenom chode PC ani nehovoriac.

Spomínaný program SpeedFan si možete bezplatne  stiahnúť  TU

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára